Çin Besin Tedavisi


Batı tıbbının kurucularından sayılan Hipokrates’ın “Besinin ilaç olsun, ilacın besin olsun” sözleri yüzyıllar önce besin konusunun insan sağlığı için ne derecede önem taşıdığını bizlere göstermektedir. Nedense bizler aldığımız gıdanın vücudumuza sağlayabileceği etkiyi asırlar boyunca unutmuş ve sadece son yıllarda besinin sağlık boyutlu değerini tekrar biçmekteyiz.
Sunulan Çin besin tedavi yöntemi, 3000 yıla aşkın tecrübesi olan Geleneksel Çin Tıbbı (GÇT) hikmetinin günümüz koşullarına uyarlayarak, Doğunun beslenme ilkelerini Batı diyet programının içine alınmasını hedeflemektedir.
Çin besin teorisi aldığımız gıdanın bize Yang etkisi sağlayarak ısıtacak veya Yin etkisi sağlayarak soğutacak diye bilgi aktarmaktadır. Dolayısıyla besinin Çin anlamındaki değeri onun bizi ısıtan veya soğutan özelliğe sahip olmasıdır. Besinin bu derece farkı, onun ocak üzerinden alınarak sıcak veya buzdolabından çıkarılarak soğuk olmasından ziyade gıdanın biyokimyasal enerji derecesidir. Kimya alanındaki son çalışmalar göstermiştir ki bazı maddeler parçalanarak enerjiyi açığa çıkarmakta, diğerleri ise parçalanmak için enerjiyi dışardan almaktadırlar.

Dolayısıyla birinci örnekteki maddeler dışarıya enerji vererek etrafını ısıtmakta iken, ikinci örneğin maddeleri dışarıdaki enerjiyi emerek etrafını soğutmakta ve bu çağdaş tespit Çin felsefesinin besine olan Yin-Yang görüşünün geçerliliğini savunmaktadır. Sonuç olarak Batı yaklaşımı besine nicelik karakteri taşırken, Çin beslenme teorisinin yaklaşımı tamamen niteliklidir.